Silu pre čas v samote..

16.04.2011 17:23

Človek je spoločenský tvor, povedali už v antickom Grécku. Nehodí sa na život v samote.

 

Mnísi ranného kresťanstva odišli dobrovoľne do púšte. Chceli sa zrieknuť všetkého, aby patrili úplne Bohu. Nie každému sa to podarilo a nemálo z nich sa stalo vrtošivými. Neskôr prišli iní mnísi, ktorí postavili kláštory a záležalo im na kontakte s blížnymi. Dnes vieme, že len málo ľudí znesie totálnu samotu. Takmer všetci potrebujú niekoho blízkeho, blížnych.

 

Napriek tomu, aj vo dvojici alebo v spoločenstve sme často celkom sami. Pre takýto čas opustenosti ti želám veľa sily a požehnania. Niekedy však potrebujeme byť sami. Je to čas, v ktorom sa priblížime sami sebe. Sú to hodiny hlbokej vnútornej samoty, keď sa s nikým nestretneme.

 

Možno potrebujeme byť osamotení, ako vtedy, keď sme boli deti. Dospelí okolo nás prechádzali, zaoberajúc sa množstvom vecí, ktoré sa zdali byť dôležité a veľké, lebo tí veľkí vyzerali byť zanietení, hoci my sme nepochopili  nič z toho, čo robili.

 

Možno má básnik pravdu, keď nazýva takúto samotu veľkou a svätou, bohatou, čistou a širokou "ako prekvitajúca záhrada".

Takáto samota však nesmie človeka úplne ohradiť, urobiť z neho nepríjemného a ohraničeného "čudáka". Musí sa stať úrodnou pôdou pre naše duchovné dozrievanie.

 

Želám ti odvahu, keď ťa navštívi samota, ktorú ty sám nepremôžeš. Želám ti vieru, nádej a lásku, ktorá ti pomôže vrátiť sa domov do spoločenstva ľudí, ktorí ťa majú radi.

 

"Aby bol človek šťastný, musí udržovať dva úzke vzťahy: jeden - vertikálny - s Bohom a druhý - horizontálny - s blížnymi."  (Fulton J. Sheen)

"Blížny nám bol daný, aby sme preukázali lásku, ktorú živíme pre Boha"  (sv. Katarína Sienská).

 

Citované: Balling - Želám ti anjela